Friday, February 16, 2018

kari od karfiola i krompira



Još danas odmaram, pa počinje novo polugodište. Naravno da nisam stigla da uradim ni pola planiranog ni u jednoj oblasti kojom se bavim, a nijednu ne bih da ostavim... eh... I nisam se ni odmorila, naravno. Ali jesam uživala u svojoj kuhinji. Sezona rođendana koja se kod nas otvara početkom decembra a zatvara dan pre dana zaljubljenih, je završena za ovu godinu - proslavismo i 16. i 21.bez grljenja slavljenice (ove godine prvi put) i 26. rođendan - postovi sa tortama biće uskoro. Sad prelazimo na povrće.





•    2 kašike ulja
•    2 manja luka, oljuštiti i iseckati
•    1 kašikica mlevenog đumbira
•    3 čena belog luka, iseckati
•    ½ kašikice kurkume
•    1 kašikica kima
•    1 kašikica karija
•    227g paradajza iz konzerve
•    ½ kašikice šećera
•    1 karfiol, iseckan na cvetiće
•    4 krompira, iseckana na kockice
•    1 mala ljuta paričica
•    so, biber i sok od limuna po ukusu
•    seckani sveži korijander za posipanja
•    naan i jogurt da se posluže uz ovo jelo, a sasvim lepo idu i
hrono pogaćice, ako vas, kao što je mene bilo, mrzi da pravite naan...












Ulje zagrejati i na njemu pržiti luk desetak minuta.
Dodati đumbir, beli luk, kurkumu, kim i kari i dinstati još minut.
Umešati paradajz i šećer.
Ubaciti karfiol i krompir i iseckanu ljutu papriku.
Začiniti po ukusu.
Poklopiti i krčkati oko pola sata, dok povrće ne omekša. Ako je potrebno, doliti malo vode.

Kad je gotovo, skloniti sa vatre, umešati limunov sok i posuti korijanderom. 






Poslužiti...
Poslužila. I, po navici napravila još jedno jelo, da se nađe za od nedelje - uvak dobitnu kombinaciju: pasulj sa šargarepom. Potrčaše niz stepenice zbog pasulja. Ipak, čuh i komentar: kari je lep. Od puberteta dovoljno rečito. istina, baš je lep. I blag. Može da se jede i sam, nisu potrebni ni riža ni naan...

Recept nađoh ovde. A spremala sam jelo uz ovu muziku...




    2 tbsp vegetable oil
    1 large onion, chopped
    large piece ginger, grated
    3 garlic cloves, finely chopped
    ½ tsp turmeric
    1 tsp ground cumin
    1 tsp curry powder, or to taste
    227g can chopped tomatoes
    ½ tsp sugar
    1 cauliflower, cut into florets
    2 potatoes, cut into chunks
    1 small green chilli, halved lengthways
    squeeze lemon juice
    handful coriander, roughly chopped, to serve
    naan bread and natural yogurt, to serve








 Heat the oil in a saucepan. Cook the onion for 10 mins until soft, then add the ginger, garlic, turmeric, cumin and curry powder. Cook for 1 min more. Stir in the tomatoes and sugar. Add the cauliflower, potatoes and split chilli, seasoning to taste. Cover with a lid and gently cook for a good 30 mins, stirring occasionally, until the vegetables are tender – add a drop of water if you need to, but it is meant to be a dry curry.

 When the vegetables are cooked, remove the chilli, if you like, stir in a squeeze of lemon juice and scatter with coriander. Serve with your choice of Indian bread and a dollop of yogurt.






No comments:

Post a Comment